Добро чи зло?

Все що не відносяться до фільмів чи клубу.

Добро чи зло?

Повідомлення rytsar » Вів червня 07, 2005 5:06 pm

Розпочати дискусію на цю вічну тему спровокував мене Віталік. Все розпочалось з дискусії між нами про віру і про слова з фільму Протистояння Кінґа, де бабка на слова німого, що він не вірить у Бога, - розсміялася йому в очі і сказала, що то Бог у Тебе вірить.
інші наші висловлені думки, які нижче подам нехай будуть сірником для дискусії:
роман - диявол сам не може зробити зло, тільки послуговується людьми
Віталік - ну і Бог теж не може сам зробити добро
роман - чистого зла нема, а чисте добро є. зло - темна сторона місяця
Віталік - баланс сил без зла не можливе добро. інакше добре перестане сприйматись як добро якщо знищити зло то творячи добро рано чи пізно виникне зло як протест добру. зло це результат добра
роман - нема балансу сил. диявол не стоїть на цьому самому рівні, що і Бог. і людина не метається між тими двома силами
запрошую
rytsar
гість форуму

Повідомлення: 55

Повідомлення ich » Вів червня 07, 2005 5:11 pm

ну а де питання дискусії?
ich
адміністрація

Повідомлення: 2227

Повідомлення rytsar » Вів червня 07, 2005 5:36 pm

забув дописати
який є, якщо є, взаємозв"язок між добром і злом?
чи дійсно диявол і Бог стоять на цьому самому рівні і де знаходиться людина?
rytsar
гість форуму

Повідомлення Гість » Вів червня 07, 2005 6:41 pm

Добро і зло є лише системою цінностей, нав"язаною людині суспільством, релігією та інтуїцією.

Думаю, що добро не може існувати без зла, як день без ночі. І тут я згідна з Віталіком (ich), що добро не може сприйматись як добро без зла. Добро не було б добром, якби не було б зла. (ну і навпаки).

Людина, в свою чергу, має вибір між цими силами, тому сам Бог не може творити добро без людини (чудес як таких немає), так само і Диявол не може творить зло за допомогою людини. Іншими словами, людина це лише такий собі "провідник" добра і зла, за якою стоїть останнє слово.
Гість

Повідомлення lyuba (Гість) » Вів червня 07, 2005 6:44 pm

Anonymous написав:Добро і зло є лише системою цінностей, нав"язаною людині суспільством, релігією та інтуїцією.

Думаю, що добро не може існувати без зла, як день без ночі. І тут я згідна з Віталіком (ich), що добро не може сприйматись як добро без зла. Добро не було б добром, якби не було б зла. (ну і навпаки).

Людина, в свою чергу, має вибір між цими силами, тому сам Бог не може творити добро без людини (чудес як таких немає), так само і Диявол не може творить зло за допомогою людини. Іншими словами, людина це лише такий собі "провідник" добра і зла, за якою стоїть останнє слово.
lyuba (Гість)

Повідомлення akker » Вів червня 07, 2005 9:47 pm

Якщо нема "Зла", то як визначити те що мизвикли вважати "Добром" - що це саме "Добро" а не "Зло" ...

Трошки закрутив, тепер деталізую.

Візьмемо таку, нажаль, досить поширену річ як вбивство. Ми всі звикли вважати це як саме справжнє "Зло". А тепер подивимось на це з позиції евтаназії. Багато людей розділилися по цій темі в своїх думках. Хоча в деяких країнах евтаназія - узаконена. Значить вбивство заради зменшення страждань - не такий вже й "злісний" гріх?

Якщо говорити про грань між "Добром" і "Злом" - в світлі того що я описав вище - можназробити висновок: грань між "Добром" і "Злом" проходить там де ми її самі собі проводимо. Це не значить що буде правим якийсь маньяк, який, відкинувши всі звичні для нормальних людей стереотипи - знехтує Божим законом і буде вбивати всіх підряд.

"Зло" було описане в Заповідях. Відносно цього й побудовані життєві принципи людини. Хоча, більшість притримується іншої думки: "Якщо якісь речі не заборонені Законом - значить вони дозволені".

В боротьбі між "Добром" і "Злом" людина завжди, притримуючись чи відступаючи від Заповідей Божих - робить все так, як вважає за потрібне.
akker
кіно-коментатор

Повідомлення: 174

Повідомлення foxjony » Сер червня 08, 2005 12:58 am

:idea:
Є два поняття зла: духовне і тілесне (земне). Не робити зло, боючись покарання - це земне. А "вітки надломленої не доломити" - це духовне.

Поняття "добро і зло" вічне! Але диявол ніхто перед Богом. Тоді навіщо було все це затівати? Питання в тому, чи може жива істота вічно жити в добрі і оцінити його не знаючи зла? Ні, не може! Але може вічно жити, пізнавши зло, але свідомо відмовившись від нього! Ми дивимось надто вузько на проблему, вважаючи, що те що є зараз буде існувати вічно. Але це не так. Наш теперішній час - це секунда в вічності.
Не знаю наскільки доречний буде такий приклад:
Сказав батько дитині: "Не рухай розетку. Там ток! Це зло!". Вічно дитина цьому вірити не буде (через цікавість). А коли сама переконається, то вже ніколи до цієї розетки не полізе (про садомазохістів мова не йде :) ). Ми зараз живемо якраз в той час, коли нас б'є током.
Ісус даремно нас вчив і за нас вмирав, якщо все це неправда.

Поняття "добра і зла" існує тільки в голові людей і впливає на думки, погляди, вчинки. Сам по собі згорів будинок. Це добро чи зло? Залежить як на це подивитись.

А самому собі нема сенсу встановлювати планку добра і зла. І на суспільство (ближнього) нема чого дивитися. І Христа не треба зневажати, думаючи, що він просто вчитель моралі, яких багато. Ні Будда, ні Мухамед, ні Крішна (і т.д.) не говорили, що вони будуть судити світ!

Повторюся ще раз.
Для не віруючих існує земне поняття "добра і зла". Це поняття суспільства, моралі і планка у кожного своя.
Для істинно віруючих планка встановлена - ніякого зла!

А у віруючоїї людини завжди є перевага перед не віруючою.
Якщо віруюча людина помре, то вона не взнає є Бог чи нема. Тому що доля у всіх одна, як у віруючої так і у не віруючої. Але, якщо Бог є, і помре не віруюча, то настане час, коли не віруюча буде жаліти за власне невірство.

Немає сенсу вести дискусію про чисте поняття "добра і зла" без Бога, як про чорне і біле. Такого не існує. Це обман на який купляються багато не віруючих.

А що до того чи може диявол робити якісь дії, вчинки без участі людини, я ще добре і сам не знаю, треба розібратись. А Бог точно може. Бог - творець, Він може все. А хто такий диявол? Він навіть Христу не рівня.
foxjony
кіно-коментатор

Повідомлення: 333

Повідомлення foxjony » Сер червня 08, 2005 1:13 am

akker написав:...Значить вбивство заради зменшення страждань - не такий вже й "злісний" гріх?..

..."Зло" було описане в Заповідях...

Друга найбільша заповідь Бога: "Возлюби ближнього, як самого себе."
Бог заповів - ніякого зла! Але потрібно бути мудрим і не обманювати свою совість. На все є винятки. Одного разу вбивство є зло, іншого разу не вбивство є зло. Але це надто складне питання.
foxjony
кіно-коментатор

Повідомлення ich » Сер червня 08, 2005 11:34 am

rytsar написав:чи дійсно диявол і Бог стоять на цьому самому рівні і де знаходиться людина?

а на якому рівні стоїть Бог? саме питання не зрозуміле, що ти мав на увазі "на цьому самому рівні", поясни будь ласка...
ich
адміністрація

Повідомлення rytsar » Сер червня 08, 2005 9:31 pm

foxjony написав::idea:

Поняття "добро і зло" вічне! Але диявол ніхто перед Богом. Тоді навіщо було все це затівати? Питання в тому, чи може жива істота вічно жити в добрі і оцінити його не знаючи зла? Ні, не може! Але може вічно жити, пізнавши зло, але свідомо відмовившись від нього! Ми дивимось надто вузько на проблему, вважаючи, що те що є зараз буде існувати вічно. Але це не так. Наш теперішній час - це секунда в вічності.

Очевидно, що питання, яке постало на початку є контроверсійним, проте вважаю, що варто ділитись думками, тим більше, що для багатьох може прозвучати тут відповідь. Говорити про добро і зло як про чисті поняття – неможливо. Натомість, чи можемо сказати, що Бог є чистим Добром? Якщо так, тоді б ми Його обмежили, бо Він є і Добром, і Щастям, і всім най-. Натомість чи можемо сказати те саме про диявола? Ні, оскільки він був сотворений, тому він має, навіть зараз у собі тінь добра і він не може бути „чистим” злом як таке. На допомогу цьому силогізму приходить слово – особа. Оскільки диявол є особою, а тим самим сотвореним Богом, тому він має у собі доброту. Уявляєте, диявол має у собі добро!? У чому тоді проблема з дияволом? У цьому, що він сам добровільно „хоче” перебувати у цьому стані, в який сам себе „загнав”. Отож, чистого як такого зла нема. Можна сказати, що зло – це темна сторона місяця, про що вже було сказано. Тобто, коли я не вибираю добровільно добра, тим самим я попадаю у зло. Альтернатива є завжди проте її не буде після нашої смерті. Коли подивимось на Христа, то можна поставити питання – чи міг Він згрішити? Ні, не міг, у Ньому не було схильності до гріха і не тільки тому, що він був Богом, а тому, що Він став досконалою людиною, обожуючи нашу людськість. Дияволу, гріху та злу винесений вирок – перемога прийшла на хресті. Від цього часу зло, хоча і є у світі і ми його дуже чітко відчуваємо, проте воно вже переможене і не має над нами влади, якщо ми не хочемо, щоб мало. Якщо ми не дозволяємо на добро, тим самим входить зло.
Питання зла як і добра стосується всіх людей – віруючих і невіруючих. Тільки різниця є у цьому, як слушно зауважив foxjony, віруючі мають відповідь на це запитання і знають як боротись зі злом, а невіруючі мусять шукати способів як його позбутись.
Щодо диявола, то його влада є абсолютно обмежена, і вона не є всеохоплюючою. Не може диявол сам по собі діяти, тільки людина може дозволити йому діяти. Пригадайте фільм Протистояння Кінґа. Там це дуже добре показано.
Не має чогось такого як моя мораль, якою я визначаю, що добро, а що зло. Це чистого роду Кантизм, де все відбувається в моїй уяві. Якщо так є, тоді слова, які Ти, дорогий Читачу, прочитав – це тільки те, що Тобі здалось, що Ти прочитав, а насправді нічого тут нема написаного.
rytsar
гість форуму

Повідомлення rytsar » Сер червня 08, 2005 9:33 pm

ich написав:
rytsar написав:чи дійсно диявол і Бог стоять на цьому самому рівні і де знаходиться людина?

а на якому рівні стоїть Бог? саме питання не зрозуміле, що ти мав на увазі "на цьому самому рівні", поясни будь ласка...

Маю на увазі, чи диявол має таку саму владу як і Бог. Чи можна їх сприймати як рівних партнерів, між якими людина є тільки забавкою, якою вони бавляться
rytsar
гість форуму

Повідомлення ich » Сер червня 08, 2005 10:02 pm

як на мене у диявола влада більша, хоча звісно це залежить що тут розуміється під словом "влада"... і що значить "якою вони бавляться"? Бог не бавиться а диявол бавиться, так треба розуміти?
ich
адміністрація

Повідомлення ich » Сер червня 08, 2005 10:13 pm

rytsar написав:Якщо так є, тоді слова, які Ти, дорогий Читачу, прочитав – це тільки те, що Тобі здалось, що Ти прочитав, а насправді нічого тут нема написаного.

це те що ти написав! прочитав кожен своє...
ich
адміністрація

Повідомлення foxjony » Чет червня 09, 2005 1:13 am

rytsar написав:Тобто, коли я не вибираю добровільно добра, тим самим я попадаю у зло. Альтернатива є завжди проте її не буде після нашої смерті. Коли подивимось на Христа, то можна поставити питання – чи міг Він згрішити? Ні, не міг, у Ньому не було схильності до гріха і не тільки тому, що він був Богом, а тому, що Він став досконалою людиною, обожуючи нашу людськість.

Не мати альтернативи і не мати схильності до зла, це хіба одне і те саме?

Є 2 варіанти:
1. Я можу написати програму і комп буде мене вихваляти кожний день без альтернативи. Але це набридає практично моментально :)
2. Собака, жива істота, з альтирнативою. Тому отимуєш істинне задоволення від того що вона прив'язана до хозяїна (хоча має вибір).
Богу не потрібні роботи, альтернатива буде завжди.

Багато людей хочуть стати богом, а Бог набагато людяніший, ніж самі люди.

rytsar написав:Не може диявол сам по собі діяти, тільки людина може дозволити йому діяти.

Пригадуєте слова: "Доброго, которого хочу, не делаю, а злое, которого не хочу, делаю."

ich написав:як на мене у диявола влада більша, хоча звісно це залежить що тут розуміється під словом "влада"...

Диявол (зі своєю альтернативою добру) навіть тут на Землі не має більше влади ніж Бог. Так, за ради експерименту (а точтіше показухи і випробувань) тут на землі дияволу дана Богом велика влада і у Бога сковані руки (віртуальні :) ). Пік використання влади дияволом, було розпяття ним Христа. Після того вчинку Богом і всіма світами (які Він сотворив) дияволу венесений смертельний приговор. В майбутньому він буде виконаний в дії, про що диявол добре знає (на відміну від людей :roll: ).

Багато людей ні вірять Богу, що він добрий. Кажуть, що це Він придумав для свого плану і диявола і Іуду. Мол, підло робити з бідного люциферчика козла отпущения. Але люди помиляються не знаючи всієї правди і не розібравшись.
foxjony
кіно-коментатор

Повідомлення ich » Чет червня 09, 2005 12:25 pm

foxjony написав:Є 2 варіанти:
1. Я можу написати програму і комп буде мене вихваляти кожний день без альтернативи. Але це набридає практично моментально :)
2. Собака, жива істота, з альтирнативою. Тому отимуєш істинне задоволення від того що вона прив'язана до хозяїна (хоча має вибір).
Богу не потрібні роботи, альтернатива буде завжди.

якщо комп народить інший комп і сам напише цю програмку, ти отримаєш своє "істинне задоволення"?
ich
адміністрація

Далі

Повернутись до Балачка

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей