foxjony написав::idea:
Поняття "добро і зло" вічне! Але диявол ніхто перед Богом. Тоді навіщо було все це затівати? Питання в тому, чи може жива істота вічно жити в добрі і оцінити його не знаючи зла? Ні, не може! Але може вічно жити, пізнавши зло, але свідомо відмовившись від нього! Ми дивимось надто вузько на проблему, вважаючи, що те що є зараз буде існувати вічно. Але це не так. Наш теперішній час - це секунда в вічності.
Очевидно, що питання, яке постало на початку є контроверсійним, проте вважаю, що варто ділитись думками, тим більше, що для багатьох може прозвучати тут відповідь. Говорити про добро і зло як про чисті поняття – неможливо. Натомість, чи можемо сказати, що Бог є чистим Добром? Якщо так, тоді б ми Його обмежили, бо Він є і Добром, і Щастям, і всім най-. Натомість чи можемо сказати те саме про диявола? Ні, оскільки він був сотворений, тому він має, навіть зараз у собі тінь добра і він не може бути „чистим” злом як таке. На допомогу цьому силогізму приходить слово – особа. Оскільки диявол є особою, а тим самим сотвореним Богом, тому він має у собі доброту. Уявляєте, диявол має у собі добро!? У чому тоді проблема з дияволом? У цьому, що він сам добровільно „хоче” перебувати у цьому стані, в який сам себе „загнав”. Отож, чистого як такого зла нема. Можна сказати, що зло – це темна сторона місяця, про що вже було сказано. Тобто, коли я не вибираю добровільно добра, тим самим я попадаю у зло. Альтернатива є завжди проте її не буде після нашої смерті. Коли подивимось на Христа, то можна поставити питання – чи міг Він згрішити? Ні, не міг, у Ньому не було схильності до гріха і не тільки тому, що він був Богом, а тому, що Він став досконалою людиною, обожуючи нашу людськість. Дияволу, гріху та злу винесений вирок – перемога прийшла на хресті. Від цього часу зло, хоча і є у світі і ми його дуже чітко відчуваємо, проте воно вже переможене і не має над нами влади, якщо ми не хочемо, щоб мало. Якщо ми не дозволяємо на добро, тим самим входить зло.
Питання зла як і добра стосується всіх людей – віруючих і невіруючих. Тільки різниця є у цьому, як слушно зауважив foxjony, віруючі мають відповідь на це запитання і знають як боротись зі злом, а невіруючі мусять шукати способів як його позбутись.
Щодо диявола, то його влада є абсолютно обмежена, і вона не є всеохоплюючою. Не може диявол сам по собі діяти, тільки людина може дозволити йому діяти. Пригадайте фільм Протистояння Кінґа. Там це дуже добре показано.
Не має чогось такого як моя мораль, якою я визначаю, що добро, а що зло. Це чистого роду Кантизм, де все відбувається в моїй уяві. Якщо так є, тоді слова, які Ти, дорогий Читачу, прочитав – це тільки те, що Тобі здалось, що Ти прочитав, а насправді нічого тут нема написаного.